A ZIG könyvtári blogja

A blog a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium iskolai könyvtárával kapcsolatos hírek, információk közzétételére hivatott, emellett érdekességekkel szolgál a tanulóknak, tanároknak a könyvek világáról és az olvasásról.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

afrika (1) ajándék (1) batta andrás (1) becsület és kötelesség (1) bella istván (1) budapesti nemzetközi könyvfesztivál (1) cipősdoboz (1) dictionarium (1) digitális irodalmi akadémia (1) Douglas Adams (1) e-book (1) Edelsheim Gyulai Ilona (1) elektronikus (1) elektronikus könyv (1) élő világegyetem (1) emberek aranyban (1) építészet (1) exupéry (1) fáy andrás alapítvány (1) grandpierre atilla (1) grimm kiadó (1) gutenberg (1) hangoskönyv (1) hazánk magyarország (1) helyesírás (1) hermann róbert (1) híd (2) hírkövetés (1) hírlapot a diákoknak (1) horthy istván (1) horthy miklós (1) irodalmi pályázat (2) iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja (1) japán hajtás (1) józsef attila (1) június 4. (1) kansas city (1) karácsony (1) karádi zsolt (1) kárpátalja (1) kis herceg (1) kölcsey ferenc (1) könyv (2) könyvadomány (1) könyvajándék (1) könyvajánló (1) könyvgyűjtés (1) könyvhét (2) könyvhullám (1) könyvkötés (1) könyvkötészet (1) könyvtár (1) könyvtárak (1) könyvtári napok (2) lego (1) leonardo média akadémia (1) liget alapítvány (1) magyar (1) magyar költészet napja (1) magyar kultúra napja (2) magyar népdal (2) mandel róbert (1) mesekönyv (1) móricz zsigmond könyvtár (1) móricz zsigmond megyei könyvtár (1) nagykönyv kiadó (2) nap (1) nemzedékek tudása (1) nemzedékek tudása tankönyvkiadó (1) nemzeti összetartozás napja (1) nemzeti tankönyvkiadó (1) nemzetközi (1) nyelv (1) olvasás (1) olvasásra nevelés (1) pályázat (2) pápai páriz ferenc (1) prezentáció (1) rádiótörténet (1) rák béla (1) rss (1) szabadságharc (1) szabályzat (1) szép (2) szótár (2) tankönyv (2) tankönyvellátás (1) tankönyvrendelés (1) történelem (1) trianon (1) új könyvek (1) ünnepi (1) vers (1) veszíts el egy könyvet (1) zenetörténet (1) zene világnapja (1) Címkefelhő

2013.03.11. 17:17 zigkönyvtár

Tudnivalók a tankönyvrendelés megváltozott feltételeiről

tankönyvek.jpegAz Oktatási Hivatal tájékoztatja a köznevelési intézményeket arról, hogy a 2013/2014. tanévre történő tankönyvrendelés a korábbi évektől eltérően később kezdődik és az iskolai rendelés lezárása is később történik majd.

A rendelés előkészítésének segítése céljából, tájékoztatásul közzétesszük a tankönyvek jelenleg hivatalos jegyzékét.

Ezen a tankönyvjegyzéken még nem szerepelnek az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendeletben kiadott kerettantervekhez (az új kerettantervekhez) készített, még akkreditáció alatt álló tankönyvek. Az Oktatási Hivatal ezt a tankönyvjegyzéket folyamatosan felülvizsgálja és frissíti. (Felhívjuk figyelmüket, hogy a közeljövőben várhatóan megjelenő jogszabály szerint az új kerettantervek bevezetésében érintett évfolyamokon az iskolák az új kerettanterveknek megfelelő könyveket rendelhetik majd – amennyiben ilyenek megjelennek.) A tankönyvrendelés kezdetéről és annak részleteiről az intézmények értesítést kapnak.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó rövid összefoglalója a 2013. március 4. dátummal hatályba lépett új tankönyvrendeletről (az eredeti doumentum IDE kattintva letölthető):


"Megjelent az emberi erőforrások miniszterének 16/2013. (II. 28.) EMMI rendelete, mely jogszabály több ponton is megváltoztatta az iskolai tankönyvmegrendelés menetét, időpontjait, és a tankönyvellátás lebonyolítását.

1. Annak a kilenc évfolyamnak a tankönyveit, melyek még a régi tantervek szerint tanítanak a 2013/2014. tanévben, március utolsó munkanapjáig kell megrendelni. A megrendelés június 15-ig változtatható, de csak az igényelt példányszámok tekintetében, és a változtatás mértéke nem haladhatja meg a 10%-ot. Tehát a márciusban kiválasztott tankönyvek a pótrendelések során már nem cserélhetők másikra! Nagyon indokolt esetben szeptember 5-ig még lehet változtatni a megrendelt mennyiségeken.


2. Azokon az évfolyamokon, melyeken a következő tanévben az új tantervek szerint tanítanak – tehát az 1., az 5. és a 9. évfolyamon -, a tankönyveket május 15-ig kell megrendelni, a megrendelt példányszámokon — legfeljebb 10%-os mértékig — ebben a körben is június 15-ig lehet módosítani.


3. Az ezeken az évfolyamokon – tehát az 1., az 5. és a 9. évfolyamon - tanuló diákok számára csak olyan tankönyveket lehet megrendelni, melyek már az új kerettantervekhez készültek.


4. A hatályos jogszabályok szerint a 2013/2014. tanévtől kezdődően az első évfolyamon a tankönyvellátás ingyenes. Az ingyenesség érint minden, a tankönyvek hivatalos jegyzékén lévő kiadványt, függetlenül attól, hogy műfaját tekintve tankönyvről vagy munkafüzetről van szó.


5. Figyelem! A tankönyvrendeletnek azt az előírását, mely szerint, ha a tankönyvjegyzéken valamely évfolyamon és tárgyból tartós tankönyv található, akkor az iskoláknak azt kell választaniuk, az idei tanévben még csak az első évfolyamon kell alkalmazni! Ugyanis e rendelkezés felmenő rendszerben, az általános iskolai ingyenes tankönyvellátás bevezetésének üteme szerint lép életbe!


6. A szülőknek joguk van megismerni és véleményezni véglegesítés előtt az iskola tankönyvmegrendelését, és nyilatkozhatnak arról, hogy meg kívánják vásárolni a tankönyveket, illetve arról, hogy gyermekük tankönyvellátását használt tankönyvekkel kívánják megoldani.


7. Az iskoláknak legkésőbb május 31-ig közzé kell tenniük azoknak a tankönyveknek, ajánlott és kötelező olvasmányok jegyzékét, amelyeket a diákok az iskolai könyvtárból kikölcsönözhetnek.


8. Változott a tankönyvmegrendelés tartalma. Azon túl, hogy a szokásos módon tartalmaznia kell a kiválasztott tankönyvek címét és darabszámát, a megrendelésben fel kell tüntetni az érintett diákok nevét – ha ismertek -, és az egyes tanulókat megillető támogatásokat. A megrendelésben – az okok megjelölésével - azokat a diákokat is fel kell tüntetni, akik számára az iskola nem rendelt tankönyvet.


9. A tankönyvellátás országos feladatait – a tankönyvek megrendelését, beszerzését, az iskoláknak való eljuttatásának megszervezését, a tankönyvek vételárának beszedését ettől az évtől a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. látja el. A Könyvtárellátó jogosult arra, hogy feladatai ellátásához más gazdasági társaságok (tankönyvterjesztők) közreműködését is igénybe vegye.


10. A tankönyvrendelést az intézményfenntartó központhoz tartozó iskola - a központ egyidejű tájékoztatásával - a köznevelés információs rendszerének és a Könyvtárellátó által működtetett elektronikus információs rendszerének alkalmazásával a Könyvtárellátónak küldi meg. A nem a központ által fenntartott iskola közvetlenül a köznevelés információs rendszerének, továbbá a Könyvtárellátó által működtetett elektronikus információs rendszer alkalmazásával a Könyvtárellátónak küldi meg.


11. A Könyvtárellátó „tankönyvellátási szerződést” köt az iskolával, az iskola a tankönyvellátás tárgyában szerződéses viszonyban csak a Könyvtárellátóval állhat.


12. Az iskolai tankönyvellátás megszervezését és lebonyolítását a Könyvtárellátó megbízásából az iskolának kell ellátnia. E feladatok elvégzéséért a Könyvtárellátó – állami iskolák esetében az intézményfenntartó központon keresztül – az iskoláknak díjat fizet, melyet az iskola a tankönyvellátás, vagy az iskola működésének egyéb költségeire fordíthat.


13. Az iskolai tankönyvellátás helyi rendjét az iskola igazgatója határozza meg, az ő feladata megnevezni a tankönyvfelelőst, annak feladatait, az iskolai tankönyvellátás során elvégzett munka elismerésének elveit, díjazásának mértékét és módját.


14. A köznevelési törvény által ingyenesen szolgáltatott tankönyveket – idén tehát csak az első évfolyamos diákok tankönyveit – az iskola igazgatója a könyvtár állományába veszi, elkülönítetten kezeli, és az érintett tanulók rendelkezésére bocsátja. A tankönyvkölcsönzésnek ezt a módját az iskola házirendjében kell szabályozni. A munkafüzeteket nem kell könyvtári állományba venni!


15. Az iskolai tankönyvmegrendelés elkészítésének – rendeletben nem szabályozott – kérdéseit nem a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni, mint eddig, hanem az iskola házirendjében!


A fenti pontokban csak a legfontosabb elemeket emeltük ki, ezért javasoljuk a rendelet szövegének alapos tanulmányozását. A részletekkel kapcsolatosan az iskolai tankönyvellátásban érintett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, illetve a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. további tájékoztatást adhat ki."

Források:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/tankonyv/jegyzek_es_rendeles/tankonyvrendelesi_tajekoztato

http://www.tankonyvkatalogus.hu/

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300016.EMM&celpara=

Szólj hozzá!

Címkék: tankönyv tankönyvrendelés


A bejegyzés trackback címe:

https://zigkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr395128120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása