A ZIG könyvtári blogja

A blog a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium iskolai könyvtárával kapcsolatos hírek, információk közzétételére hivatott, emellett érdekességekkel szolgál a tanulóknak, tanároknak a könyvek világáról és az olvasásról.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

afrika (1) ajándék (1) batta andrás (1) becsület és kötelesség (1) bella istván (1) budapesti nemzetközi könyvfesztivál (1) cipősdoboz (1) dictionarium (1) digitális irodalmi akadémia (1) Douglas Adams (1) e-book (1) Edelsheim Gyulai Ilona (1) elektronikus (1) elektronikus könyv (1) élő világegyetem (1) emberek aranyban (1) építészet (1) exupéry (1) fáy andrás alapítvány (1) grandpierre atilla (1) grimm kiadó (1) gutenberg (1) hangoskönyv (1) hazánk magyarország (1) helyesírás (1) hermann róbert (1) híd (2) hírkövetés (1) hírlapot a diákoknak (1) horthy istván (1) horthy miklós (1) irodalmi pályázat (2) iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja (1) japán hajtás (1) józsef attila (1) június 4. (1) kansas city (1) karácsony (1) karádi zsolt (1) kárpátalja (1) kis herceg (1) kölcsey ferenc (1) könyv (2) könyvadomány (1) könyvajándék (1) könyvajánló (1) könyvgyűjtés (1) könyvhét (2) könyvhullám (1) könyvkötés (1) könyvkötészet (1) könyvtár (1) könyvtárak (1) könyvtári napok (2) lego (1) leonardo média akadémia (1) liget alapítvány (1) magyar (1) magyar költészet napja (1) magyar kultúra napja (2) magyar népdal (2) mandel róbert (1) mesekönyv (1) móricz zsigmond könyvtár (1) móricz zsigmond megyei könyvtár (1) nagykönyv kiadó (2) nap (1) nemzedékek tudása (1) nemzedékek tudása tankönyvkiadó (1) nemzeti összetartozás napja (1) nemzeti tankönyvkiadó (1) nemzetközi (1) nyelv (1) olvasás (1) olvasásra nevelés (1) pályázat (2) pápai páriz ferenc (1) prezentáció (1) rádiótörténet (1) rák béla (1) rss (1) szabadságharc (1) szabályzat (1) szép (2) szótár (2) tankönyv (2) tankönyvellátás (1) tankönyvrendelés (1) történelem (1) trianon (1) új könyvek (1) ünnepi (1) vers (1) veszíts el egy könyvet (1) zenetörténet (1) zene világnapja (1) Címkefelhő

2013.01.31. 09:29 zigkönyvtár

A legrégibb könyvünk: Pápai Páriz Ferenc Dictionariuma (1801)

papai_pariz_dictionarium.jpgPápai Páriz Ferenc hatalmas munkásságából majd' negyven évet töltött el a nagyenyedi kollégium professzoraként. Életében meghatározóak ezek az enyedi évek - ezek alatt, tizenöt év szívós munkával alkotta meg e máig is jelentős szótárat. Legelőször 1708-ban jelent meg, utána pedig több kiadást ért meg. A tudós polihisztor professzor az orvostudomány szakirodalmában is előkelő helyet foglal el, de elmondhatjuk, hogy e szótára majdhogynem a legértékesebb alkotása. E munkájával az irodalomtörténet nagyjai közé került: a magyar nyelv iránt megélénkülő érdeklődés a magyar nyelvű művelődés fejlesztésére irányuló törekvés hívta napvilágra.

A kiadások közül az 1767-es azért jelentős, mert a tudós magyarigeni prédikátor, Bod Péter kiegészítéseivel jelent meg. - Bod Péter a szótárat német megfelelőkkel bővítette, függeléket csatolt hozzá a sajátos magyarországi latin nyelvhasználat szóanyagáról. A szótár e legteljesebb változata a latin szövegekben szokásos rövidítések terjedelmes jegyzékét és az átszámításokat segítő mértéktáblázatokat is tartalmazza. Mind a mai napigegyike legalaposabb és legbőségesebb latin szótárainknak, - így az egyetemi latintanításban és a nagyközönség latin nyelvhasználatában mindmáig pótolhatatlan segédkönyv, amely nagyban befolyásolta irodalmi nyelvünk alakulását.

Elmondhatjuk, hogy Komáromi Csipkés magyar nyelvtana és Tótfalusi helyesírási reformja után talán a legfontosabb alkotás. A Szenczi Molnár Albert által kezdeményezett s a puritánus mozgalom által tovább élesztett nyelvművelő és nyelvészeti törekvések méltó betetőzése lett. Elsősorban a református iskolák igényeit tartotta szem előtt, s ennek irodalmi hagyományaiban gyökerezik. Műve alapjául valóban Szenczi Molnár szótára szolgált, - ami azonban már elavultnak számított. Ezt dolgozta át és bővítette ki az új szükségleteknek megfelelően.

Gyűjtőmunkáját még 1690 körül kezdte el, a régi anyag kibővítéséhez latin–francia, latin–angol és latin–német szótárakat használt. A latin szavak magyar értelmezésének indoklása során különbséget tett köznyelvi és tájszavak között, elárulva, hogy igen határozott fogalmakat alakított ki az irodalmi nyelv mibenlétét illetően. A tájszavak közé sorolta a házi eszközök neveit és a mesterségekben használatos szavakat, amelyek vidékenként különbözőképpen hangzanak. Ezeket természetesen nem állt módjában összegyűjteni. Köznyelvi szavakon a korabeli Erdély társalgási nyelvében és irodalmában használatosakat értette, idpapai_pariz_dictionarium_cimoldal.jpge számította a székelység körében élő szavakat is. A székely nyelvet ő nem tartotta tájnyelvnek, hiszen azt a közkeletű felfogást vallotta, hogy a székelyek a magyarokkal azonosított hunok utódai, s így a magyaroknál ősibb lakosai az országnak. Azon szavak mellé, amelyek a magyar nyelvből csaknem kivesztek, s már csak a székelyek körében használatosak, a „régiesen” (antique) megjelölést tette.

Pápai tudatosan gyűjtött, de gazdag szókincse sem volt azonban elegendő, hogy minden latin szónak magyar jelentést adjon. Ezért sok értelmezést magának kellett alkotnia, ami – bevallása szerint is – nem kevés gondot okozott neki.

A művelődéstörténet számára tehát pótolhatatlan értékű; a művelt köz- és irodalmi nyelv, valamint a szakszókincs normájaként rögzült, mind a mai napig népszerű a kutatók körében. Használata elengedhetetlen bármely irodalmi mű, műfaj, tudományterület tanulmányozásához, nyelvtörténeti kutatásokhoz.

Könyvtárunkban egy 1801-ben készített példány található meg. (Címoldala a mellékelt képen látható.)

 

Az ismertetőt Horniczky Anikó, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársa írta.

Forrás: http://www.sk-szeged.hu/papai-pariz-ferenc-latin-magyar-es-magyar-latin-szotara

Szólj hozzá!

Címkék: szótár pápai páriz ferenc dictionarium


A bejegyzés trackback címe:

https://zigkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr675054518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása